Traumer
Et traume er en autonom tilstand - en tilstand, som opstår i den mest basale del af vores nervesystem, hvis vi i kortere eller længere tid befinder os i en situation, som vi oplever som livstruende.
I denne tilstand 'farver' nervesystemet de sensoriske elementer, der er tilstede i situationen - lugte, bevægelser, ord, berøringer, vejrtrækning m.m. - som 'livsfarlige'. Hvis disse elementer - også kaldet triggere - pludselig opstår i en given situation, genoplever personen situationen og oplevelsen af at miste sit liv. Også selv om situationen ikke nødvendigvis er farlig.
Mennesker med udviklingshandicap har en særlig risiko for at blive ramt af traumetilstande. Når man har svært ved at forstå sammenhænge og ved at afkode situationer generelt, bliver hverdagsbegivenheder lettere oplevet som farlige. Personalet kan nogle gange undre sig over, hvordan en ret banal begivenhed kan udløse en voldsom reaktion.
Måske har en medarbejder taget en duft på, som borgeren har kendt fra en dramatisk situation. Situationerne er forskellige, men borgerens voldsomme oplevelse er den samme.
Vi kan på en temadag vise, hvordan man kan spotte traumereaktioner hos mennesker med udviklingshandicap - og hvordan man kan arbejde traumeinformeret i sit pædagogiske arbejde.
Kontakt
Ann Nedergård Frederiksen
Leder af Professions- og Ledelsessekretariatet
Telefon
29 13 35 94Opdateret